Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

28 06.18.

Uručene nagrade Mladim Eko Reporterima

Sarajevo, 28.06.2018. - Danas je upriličena svečana dodjela nagrada sa 15 najuspješnijih učenika iz srednjih škola širom BiH koji su učestvovali u ovogodišnjem programu "Mladi Eko Reporteri". Zahvaljujući EKOPAK-u, ovaj Program se provodi od prošle godine i u BiH.

Program je međunarodnog karaktera i provodi se u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 14-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja. Program razvija vještine i znanja mladih, pruža im dublje razumijevanje održivog razvoja i zaštite okoliša, jača njihove komunikacijske i građanske vještine, osobnu inicijativu, timski rad, kritičku analizu, socijalnu odgovornost i liderske sposobnosti. 

Od proljeća 2018. godine MUNJA Inkubator postaje i zvanični predstavnik BiH u međunarodnoj Fondaciji za obrazovanje u oblasti zaštite okoliša koja pored MER Programa ima i licencirani program EKOŠKOLA koji će se početi provoditi i u BiH od iduće školske godine.

Na konkurs je pristiglo ukupno 69 radova iz 39 srednjih škola iz različitih dijelova BiH. Prvo i drugo mjesto u svakoj kategoriji će dobiti nagradnu posjetu 46. Internacionalnoj turističkoj Una regati.

Nagrade su uručili predstavnici EKOPAK-a i Telemach-a koji je partner programa, a kompletan program organiziraju Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ i info platforma Hoću.ba. U narednim danima će se na Hoću.ba i Ekopak Facebook stranici predstaviti nagrađeni radovi.

Na LINK-u se nalazi lista sa rezultatima.

 

Urucenje Eko Mladi Reporteri
Urucenje

Arhiva