Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

19 11.14.

Ključu uručeno 45 kontejnera i vozilo za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada

Ranije najavljen projekat uspostave 15 eko-otoka u općini Ključ, realizovan je danas svečanom primopredajom 45 kontejnera i vozila za prikupljanje ambalažnog otpada.

Primopredaji su prisustvovali federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić s pomoćnicima, kantonalna ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Sinha Kurbegović s pomoćnicima, načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, direktorica JKP ''Rad'' iz Ključa Sanela Draganović i direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Na ovaj način Ključ je svrstan u red općina u kojima Ekopak uspostavlja sistem Zelene tačke - odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, čime se jača segment zaštite okoliša, po uzoru na najuspješnije evropske sisteme.

S 15 ekootoka bit će pokriven urbani dio općine Ključ te osnovna i srednja škola. 

Prema riječima direktorice Ekopaka Amele Hrbat, uloga operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom jeste da u BiH uspostavi sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. 

"Obzirom na to da Ekopak radi po neprofitnom principu, što znači da se dobit koja se ostvari na kraju poslovne godine ne dijeli osnivačima, nego se investira u jačanje komunalne infrastrukture, Ekopak je do sada potpisao ugovore s općinama Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ i Olovo", pojašnjava Hrbat, navodeći da je cilj da se uspostavi održivi sistem u svim općinama.

IMG_8832.jpg
IMG_8838.jpg
IMG_8844.jpg
IMG_8846.jpg
IMG_8847.jpg
IMG_8872.jpg
IMG_8883.jpg
IMG_8903.jpg
IMG_8899.jpg
IMG_8926.jpg
IMG_8886.jpg
IMG_8851.jpg
IMG_8939.jpg
IMG_8950.jpg
IMG_8960.jpg

Arhiva