Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

26 03.15.

Vogošća - prva općina u Kantonu Sarajevo koja u saradnji sa Ekopakom uvodi odvojeno odlaganje ambalažnog otpada

26.03.2015.g u 11h ispred zgrade Općine Vogošća se održala svečana primopredaja infrastrukture za uspostavu 7 eko-otoka u kojima će građani ove sarajevske općine moći selektivno odlagati ambalažni otpad koji će biti predat na reciklažu. Svečanoj primopredaji su prisustvovali načelnik Općine Vogošća, predstavnici Ekopaka, prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH i ovlaštenog sakupljača Aida Commerce.

Ugovorom se Ekopak obavezao da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam eko-otoka, sufinansirana je izgradnja i opremanje površina, te će se u narednom periodu sprovesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. Eko otoci koji su postavljeni će imati i poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

"Izuzetno nam je drago da je i Ekopak u nama vidio ozbiljnog partnera sa kojim može da krene u realizaciju ovog projekta po prvi put u Kantonu Sarajevo. A o značaju ovog projekta za očuvanje okoliša u lokalnoj zajednici i podizanje ekološke svijesti kod naših sugrađana ne treba posebno ni govoriti. Nakon provedbe ovog projekta mi u planu već imamo i uspostavljanje reciklažnog dvorišta na lokalitetu Nove industrijske zone gdje će sav prikupljeni otpad biti adekvatno zbrinut, a to će ujedno biti i otkupna stanica za sve one koji zbrinjavanje otpada budu vidjeli kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda“, navodi načelnik Edin Smajić.

Ekopak- neprofitna kompanija, prvi ovlašteni operater sistema u BiH je uspostavio saradnju sa općinama: Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ, Olovo, Breza, Vitez, Novi Travnik, Vogošća i Posušje, a broj općina koje se žele pridružiti Sistemu Zelene tačke se svakodnevno povećava.

Pozivamo sve proizvođače, uvoznike, punioce, distributere, pakere da se uključe u Ekopak i da po najnižim održivim troškovima ispunjavaju svoje zakonske obaveze i da time finansijski učestvuju u razvoju sistema koji Ekopak gradi prema najboljim iskustvima i praksama ostalih zemalja članica PRO EUROPE-a.

DSCN8062.jpg
DSCN8072.jpg
DSCN8067.jpg
20150326_110317.jpg
20150326_110451.jpg
DSCN8060.jpg
20150326_110532.jpg

Arhiva