Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

16 04.15.

Ekopak uručio Općini Novi Travnik infrastrukturu za uspostavu 5 eko otoka, setove kanti za vrtiće i vozilo za selektivno prikupljanje ambalažnog otpada

U četvrtak 16.04.2015. u Općini Novi Travnik održana je svečana primopredaja infrastrukture za uspostavu 5 eko otoka, kao i setova kanti koje će biti postavljene ispred vrtića u ovoj Općini. Uz već postojeću infrastrukturu, Novi Travnik sada ima ukupno 13 eko otoka. Ekopak je finansirao i nabavku vozila za selektivno prikupljanje ambalažnog otpada kako bi se cijeli ciklus mogao zatvoriti, a ambalažni otpad u konačnici mogao reciklirati.

Primopredaji su prisustvovali načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo, direktor JKP „Vilenica-čistoća“ Tihomir Sučić i stručna saradnica za prodaju i komunikacije Ekopaka Samra Jažić.

Načelnik Općine Novi Travnik izrazio je zadovoljstvo što je Ekopak omogućio građanima ove općine da dobiju kontejnere i kante u koje će moći selektivno odložiti ambalažni otpad, ali ističe da je pored edukacije neophodno sprovesti i odgovarajuće mjere kako bi se građani odgovorno ponašali prema otpadu koji nije smeće već korisna sirovina.

Ekopak će u narednom periodu sprovesti edukativno-promotivne aktivnosti namijenjene ka širenju pozitivne svijesti o pravilnom odlaganju ambalažnog otpada. Jedna od najavljenih aktivnosti je i predstava za školarce „Tvrle ekolog“ koja će se održati 27.04.2015.g u 13h u Domu kulture u Novom Travniku, a koja se realizuje u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice.

Ekopak poziva sve proizvođače, uvoznike, pakere, distributere i trgovce da regulišu svoje zakonske obaveze za ambalažni otpad putem Ekopaka, te omoguće uspostavu sistema u svim općinama Federacije BiH po uzoru na najbolje prakse evropskih zemalja sa kojim je Ekopak povezan putem PRO EUROPE-a.

 
DSCN3170.jpg
DSCN3178.jpg
DSCN3166.jpg
11100856_10152846017068435_1361592448_n.jpg

Arhiva