Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

30 04.15.

Uspostava 10 eko otoka u Općini Vitez

29.04.2015. ispred JKP "Vitkom" u Vitezu je izvršena svečana primopredaja infrastrukture za uspostavu 10 eko-otoka. Ekopak je finansirao i kupovinu specijalnog vozila za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada.

Primopredaji su prisustvovali direktor JKP Vitkom, te predstavnici Općine Vitez i Ekopaka. Na ovaj način Općina Vitez se priključuje Ekopakovom Sistemu Zelene tačke i započinje projekat primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada. Projektom su planirane i različite promotivno-edukativne aktivnosti s ciljem povećanja svijesti kod lokalnog stanovništva o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. 

Općina Vitez je jedna od 12 općina u kojima Ekopak uspješno uspostavlja Sistem Zelene tačke, a općine koje su već uključene su: Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ, Olovo, Breza, Novi Travnik i Vogošća. Sistem Zelene tačke koji gradi Ekopak u BiH je transparentan, održiv i dugoročan, po uzoru na najefikasnije sisteme koji su uspostavljeni u ostalim zemljama članicama PRO EUROPE-a.

20150429_140744 (Large).jpg
20150429_133533 (Large).jpg
20150429_133343 (Large).jpg

Arhiva