Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

06 05.17.

Približno 1.000 volontera učestvovalo u akciji čišćenja, zasađeno 1.500 sadnica

Vogošća, 06.05.2017. - Povodom Dana planete Zemlje, održana je 7. po redu akcija "Čista i lijepa Vogošća". Prvobitno je planirana za 22.april, ali je odgođena za 6.maj radi loših vremenskih uvjeta. Cilj akcije je ukazati građanima na važnost odvojenog odlaganja ambalažnog otpada i podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša.

U pripremnim aktivnostima su učenici vogošćanskih škola i polaznici vrtića uređivali svoja dvorišta. Na akciji su učestovali članovi vogošćanskih sportskih klubova, udruženja, građani i učenici. Učesnici su sproveli akciju čišćenja na petnaest lokacija u svih osam mjesnih zajednica. Članovi ekoloških sekcija vogošćanskih škola zasadili su oko 1.500 sadnica.

Općina Vogošća se svrstava u red društveno odgovornih općina koje su se pridružile Ekopakovom Sistemu Zelene tačke za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada. Ekopak je investirao sredstva za nabavku 7 eko-otoka koji su postavljeni na različitim lokacijama u Općini. Tako je građanima omogućeno da svakodnevno odvojeno odlagaju ambalažni otpad koji nastaje u domaćinstvima. Ekopak šestu godinu zaredom podržava organizaciju manifestacije "Čista i lijepa Vogošća", u kojoj učestvuje više od 1.000 građana. Na taj način se omogućava promocija Sistema odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, koji Ekopak u BiH gradi uz podršku bh. privrede.

image-71d7e6fbbe9bf3d749b1b1425be171a56717f9f5595c91fb5fd3099b2e6fff38-V.jpg
Picture 086.jpg

Arhiva