Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

14 09.18.

Bosna i Hercegovina preko Platforme „Hocu.ba“ postala članica globalnih programa „Mladi Eko Reporteri“ i „Eko Škola“

Munja Inkubator sa svojom info platformom Hocu.ba postao je i zvanično član najveće globalne mreže za obrazovanje u oblasti zaštite životne sredine (FEE). To je upravo potvrđeno na Generalnoj skupštini FEE (Foundation for Environmental Education) u glavnom gradu Latvije Rigi. 

Više od 70 zemalja zajednički radi na nekoliko licenciranih programa, a Bosna i Hercegovina će zahvaljujući ovom članstvu moći koristiti dva prestižna programa – „Mladi Eko Reporteri“ i „Eko Škola“. 

Od prošle godine MUNJA je već testirala „Mlade Eko Reportere“ koji kroz takmičenje uključuju mlade da uočavaju ekološke probleme, dokumentuju ih u vidu reportaže, fotografije ili kratkog videa i ponude neka rješenja. Na tom takmičenju je već sudjelovalo preko 60 srednjih škola iz cijele BiH sa više od 150 radova. Ovo je sada prilika i za dalji rast kao i uključivanje većeg broja škola, institucija i kompanija. 
 
Eko Škola je licencirani program koji podržava škole i obrazovne ustanove da povećaju nivo praktičnog rada na zaštiti životne sredine i da kontinuirano rade na razvoju ekološke svijesti kod nove generacije.
 
Jan Zlatan Kulenović, direktor MUNJA Inkubatora prilikom ulaska BiH u FEE rekao je: Prvo, mislim da BiH mora biti uključena u globalne profesionalne mreže bilo koje oblasti jer je to jedini način da se prate trendovi i unaprijedi rad. Drugo, ovo je veliki uspjeh postati dio ove velike svjetske porodice što znači mogućnost korištenja kvalitetnih razvojnih projekata, razmjenu iskustva na međunarodnom nivou te na kraju i uticaj na sve aktere u Bh. društvu, a posebno mlade, da unaprijede ekološku svijest i budu proaktivni u očuvanju svoje okoline. 
 
Ovo učlanjenje ne bi bilo moguće da nije bilo partnerske kompanije Ekopak – prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom na čiju inicijativu i uz čiju podršku se MUNJA Inkubator uključio u ovu značajnu mrežu.
 
Amela Hrbat, direktorica Ekopaka, kompanije na čiju je inicijativu i uz čiju podršku MUNJA Inkubator postala član ove prestižne organizacije je istakla: Bosna i Hercegovina je među zadnjim zemljama Evrope, a i regije, počela rješavati pitanje uspostave sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. To znači da ne trebamo eksperimentisati i otkrivati toplu vodu, već koristiti najbolja iskustva i prakse zemalja koji su uspostavili sisteme koji uspješno funkcioniraju, a FEE je svakako jedna takva organizacija. Zahvaljujući evropskim konekcijama i povezanosti Ekopaka sa ključnim organizacijama iz Evrope, Ekopak je imao priliku da predloži predstavnika naše zemlje u FEE i mi smo procijenili da je  tim mladih ljudi iz MUNJE taj koji može odgovoriti ovoj međunarodnoj organizaciji. Također bih istakla da je u našoj zemlji do sada pokrenuto bezbroj projekata pod nazivom Eko Škole, ali da je jedna certificirana po međunarodnim standardima, a to su upravo projekti koje će, uz podršku Ekopaka, implementirati MUNJA. 
 
1200px-Logo_of_the_Foundation_for_Environmental_Education.svg.png
IMG_20180913_173208.jpg
IMG_20180913_163744.jpg

Arhiva