Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

24 12.14.

Prva općina u Kantonu Sarajevo ulazi u Ekopakov Sistem Zelene tačke

24.12.2014. u 14h u zgradi Općine Vogošća potpisan je ugovor o uspostavi sistema za selektivno odlaganje ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu. Ugovor su potpisali načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predstavnik ovlaštenog sakupljača Aida Commerce d.o.o. Sead Alić i direktor Ekopaka Amela Hrbat. Ovo je prva Općina u Kantonu Sarajevo koja ulazi u Sistem Zelene tačke, koji Ekopak – prvi ovlašteni operater sistema uspješno gradi po uzoru na evropska iskustva i prakse ostalih članica PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema.

Ugovorom se Ekopak obavezuje da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam eko-otoka, sufinansirati izgradnju i opremanje površina, te sprovesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. Eko otoci koji će biti postavljeni će imati poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

„Općina Vogošća je prepoznala važnost upravljanja otpadom i s tim u vezi je potražila najboljeg mogućeg partnera za ovaj projekat i pronašli smo ga u firmi Ekopak. Svakako je čast to što smo prva Općina u Kantonu Sarajevo koja gradi ovu vrstu zelenih otoka. To, međutim, znači i našu spremnost da bez tuđeg iskustva moramo sami da rješavamo sve nedoumice i iznalazimo najbolja rješenja. Mi smo se sa Ekopakom upoznali još i ranije i sarađivali na projektu „Čista Vogošća“. A što se tiče aktuelnog projekta ovo je tek prva faza. Nakon dodjele kontejnera za razdvajanje stakla, papira i plastike pristupićemo izgradnji i uređenju mjesta na kojima će ti kontejneri biti smješteni. Ti lokaliteti će biti posve u skladu sa ekološkim normama i standardima, a nosit će i simboličnu poruku jer će biti osvijetljeni obnovljivom solarnom energijom eko otoka na kojima će biti smještena zvona za odlaganje otpada. Izuzetno nam je drago da je i Ekopak u nama vidio ozbiljnog partnera sa kojim može da krene u realizaciju ovog projekta po prvi put u Kantonu Sarajevo. A o značaju ovog projekta za očuvanje okoliša u lokalnoj zajednici i podizanje ekološke svijesti kod naših sugrađana ne treba posebno ni govoriti. Nakon provedbe ovog projekta mi u planu već imamo i uspostavljanje reciklažnog dvorišta na lokalitetu Nove industrijske zone gdje će sav prikupljeni otpad biti adekvatno zbrinut, a to će ujedno biti i otkupna stanica za sve one koji zbrinjavanje otpada budu vidjeli kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda“, navodi načelnik Edin Smajić.

"Raduje nas da je nakon 10 Općina širom Federacije BiH u kojima Ekopak uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, na red došlo i Sarajevo. Upućujemo zahvalnost Općini Vogošća na čelu sa načelnikom Edinom Smajićem, što su u Ekopaku prepoznali partnera sa kojim će započeti ovaj značajan proces uređenja Općine Vogošća po uzoru na moderne evropske općine, u segmentu upravljanja ambalažnim otpadom. Posebna zahvalnost ide našem partneru Aida Commerce koji će dati svoj doprinos da bi proces u Vogošći bio zaokružen, tj. da prikupljeni ambalažni otpad bude prikupljen i predat na reciklažu", izjavila je direktorica Ekopaka Amela Hrbat

Arhiva