Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

30 12.14.

Općina Posušje u Sistemu Zelene tačke

30.12.2014. je potpisan ugovor o uspostavi sistema u Općini Posušje. Ugovor su potpisali direktor preduzeća Ladanušić čistoća Ivan Šarić i direktorica Ekopaka Amela Hrbat, uz prethodno potpisan ugovor između Općine Posušje i preduzeća Ladanušić čistoća o dodjeljivanju urbanističkih saglasnosti za uspostavu eko-otoka.

Ekopak se ovim ugovorom obavezuje da će finansirati uspostavu šest eko-otoka za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada te izvršiti nabavku setova kanti koje će biti postavljene ispred škola i vrtića.

Općina Posušje je 12. Općina u kojoj Ekopak uspješno uspostavlja Sistem Zelene tačke u koji su već uključene općine Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ, Olovo, Breza, Vitez, Novi Travnik i Vogošća. Sistem Zelene tačke koji gradi Ekopak u BiH je transparentan, održiv i dugoročan, po uzoru na najefikasnije sisteme koji su uspostavljeni u ostalim zemljama članicama PRO EUROPE-a.

 

Arhiva