Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

15 12.15.

Ekopak učestvuje u jačanju kapaciteta komunalnih preduzeća

Kladanj 15.12.2015. – Zahvaljujući privednim subjektima koji su svoje zakonske obaveze po osnovu Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom prenijeli na Ekopak, danas je upriličena svečana primopredaja dva specijalna vozila u vrijednosti 340 hiljada KM preduzeću JKP „Komunalac“ iz Kladnja.

Kroz projekat „Jačanje tehničkih kapaciteta komunalnog preduzeća JKP „Komunalac“ Kladanj" je do sada uloženo oko 460 hiljada KM: u nabavku kamiona, uspostavu eko otoka, nabavku kanti za selektivno odlaganje ambalažnog otpada u svim školama i javnim institucijama, saniranje divljih deponija i ostalim aktivnostima.

Projekat su, pored Ekopaka, sufinansirali i Ambasada Japana, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Kladanj. 

Općina Kladanj je među prvim općinama Tuzlanskog kantona koje su se pridružile Sistemu Zelene tačke koji Ekopak uspješno razvija u Federaciji BiH. „Nabavkom kontejnera, uspostavom eko-otoka i setova kanti za sve institucije i škole Ekopak je građanima Kladnja  omogućio da odvojeno odlažu ambalažni otpad, a najvažnije je da ovi kapaciteti nisu promotivnog karaktera, već da imaju svoju funkciju, jer ambalažni otpad koji JKP „Komunalac“ redovno prikuplja i priprema za transport na reciklažu, Ekopak se pobrine da to dalje zaista i završi na reciklaži. Mi ćemo ove godine kao ovlašteni operater sistema kroz svoje izvještaje koje smo obavezni da dostavljamo Federalnom ministarstvu okoliša i turizma prikazati količine koje su građani općine Kladanj prikupili i koje su završile na reciklaži“ izjavila je Amela Hrbat, direktor Ekopaka.

Ceremoniji primopredaje vozila prisustvovao je zamjenik šefa misije Ambasade Japana u BiH, Kazumasa Miyazaki koji je ovom prilikom istakao da se  projekti iz oblasti zaštite okoliša nalaze na vrhu liste prioriteta kada je u pitanju pomoć koju Vlada Japana obezbjeđuje za Bosnu i Hercegovinu

„Zahvaljujući ovom projektu cijelo područje općine Kladanj bit će obuhvaćeno organizovanim prikupljanjem  i odvozom smeća. U narednom periodu cilj nam je da na području naše lokalne zajednice uspostavimo veći broj eko otoka za selektivno prikupljanje ambalažnog otpada, kao i da uspostavimo reciklažno dvorište“ - kazao je Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH istakao je da je Općina Kladanj realizacijom ovog projekta napravila veliki iskorak u pogledu upravljanja otpadom.

Ekopak je sproveo i edukativne aktivnosti u školama, i prema građanima Kladnja, Ekopak će i ubuduće raditi na podizanju svijesti o značaju reciklaže i iskorištenja ambalažnog otpada.

Ekopak poziva sve privredne subjekte da svoje zakonske obaveze po osnovu Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom (Sl.N. FBiH br. 88/11 i Sl.N. FBiH br.28/13) prenesu na Ekopak i po najnižim održivim troškovima omoguće razvoj dugoročnog, efikasnog, transparentnog i održivog Sistema Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u našoj zemlji.

Reportažu možete pogledati na LINKU, min 8.45.
DSC00693 (Large).JPG
DSC00638 (Large).JPG
DSC00641 (Large).JPG
IMG_0079 (Large).JPG
IMG_0113 (Large).JPG
IMG_0119 (Large).JPG
IMG_0089 (Large).JPG
IMG_0097 (Large).JPG

Arhiva