Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

17 04.17.

Akcija odvojenog odlaganja ambalažnog otpada na tradicionalnoj manifestaciji "Čista i lijepa Vogošća"

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana planete Zemlje, 22. aprila,  i ove godine se organizuje manifestacija "Čista i lijepa Vogošća". U sklopu manifestacije bit će održana akcija čišćenja svih mjesnih zajednica u ovoj općini, a cilj manifestacije je ukazivanje građanima na važnost odvojenog odlaganja ambalažnog otpada, njegove reciklaže i promovisanje važnosti zaštite okoliša.

Zbog promjenjivih vremenskih uvjeta, održavanje akcije je prolongirano za 06. maj 2017.

Općina Vogošća se svrstava u red društveno odgovornih općina koje su se pridružile Ekopakovom Sistemu Zelene tačke za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada. Ekopak je investirao sredstva za nabavku 7 eko-otoka koji su postavljeni na različitim lokacijama u Općini. Tako je građanima omogućeno da svakodnevno odvojeno odlagaju ambalažni otpad koji nastaje u domaćinstvima. Ekopak šestu godinu zaredom podržava organizaciju manifestacije "Čista i lijepa Vogošća", u kojoj učestvuje više od 1.000 građana. Na taj način se omogućava promocija Sistema odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, koji Ekopak u BiH gradi uz podršku bh. privrede.

Arhiva