Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da prije kupovine provjerimo da li je proizvod označen znakom "Zelena tačka".

Ekopak jedini u Bosni i Hercegovini ima pravo dodjeljivanja međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” kompanijama koje se odgovorno ponašaju prema svom ambalažnom otpadu

Sistem Zelene tačke u BiH

15 02.24.

Ekopak organizuje niz promocija Zelene tačke širom BiH

Naša odgovornost prema okolišu iskazuje se najviše pokazuje kroz pažljiv odnos prema ambalaži proizvoda koje svakodnevno  kupujemo. Stoga je važno provjeriti je li proizvod označen simbolom "Zelena tačka" prije nego što ga kupimo.

 

Ekopak kao ekskluzivni davatelj prava na korištenje međunarodno zaštićenog znaka "Zelena tačka" u Bosni i Hercegovini i ove godine organizira niz promocija Zelene tačke u tržnim centrima širom naše zemlje.

 

Tako će se prva promocija održati u petak, 16. februara u tržnom centru FIS Vitez u Vitezu, od 12 do 14 sati.

 

Ostale promocije će se održati prema sljedećem rasporedu:

 

  • 24.02.2024. – Sarajevo – SCC (Konzum)
  • 08.03.2024. – Sarajevo – Importane (Konzum)
  • 15.03.2024. – Banja Luka – Mercator
  • 23.03.2024. – Mostar – Mepas Mall (Konzum)

 

Sve promocije će se održati od 12 do 16 sati.
 

Na promocijama posjetitelji će imali priliku saznati šta je to “Zelena tačka” i zašto kupci trebaju obratiti pažnju da li se na ambalaži proizvoda nalazi ovaj znak.

 

Također Zelena tačka je svim kupcima koji kupe tri bilo koja proizvoda sa oznakom Zelena tačka pripremila super poklone.

 

Treba istaći da su promocije podržale kompanije koje su u sistemu Zelena tačka i to: Coca Cola, Orbico, Sarantis, Ledo i Nestle.

 

 

Ekopak je od 2013. godine član ugledne krovne organizacije PRO Europe čije je sjedište u Briselu. Pro Europe je vlasnik Zelene tačke koja je najviše korišteni međunarodno zaštićeni znak u svijetu i koji je zaštićen u više od 170 zemalja.

 

Kao članici Pro Europe Ekopaku je pripala čast da bude ekskluzivni davatelj prava za korištenje “Zelene tačke” naše zemlje. Jedna od misija Ekopaka je i informiranje i educiranje javnosti o važnosti ovog znaka za sve potrošače.


 

O značaju ''Zelene tačke'' govore slijedeće činjenice:
•    ''Zelena tačka'' je najviše korišteni međunarodno zaštićeni znak u svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja.
•    Više od 170.000 kompanija označava svoje proizvode znakom ''Zelena tačke''.
•    Oko 460 milijardi komada ambalaže se godišnje označi znakom ''Zelene tačke''.
•    Više od 300 miliona građana ima pristup odvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se finansira od strane članica PRO EUROPE-a, kao što je Ekopak.

Arhiva